Memòria Històrica de les Valls del Congost

 
El projecte supramunicipal "Els llocs de la memòria democràtica a les Valls del Congost", en el que s'incriu aquest Portal Web, pretén posar en valor els testimonis materials i inmaterials del període de la II República, la Guerra Civil i la primera resistència democràtica (1931-1947) dels municipis de Tagamanent, Figaró-Montmany i Sant Martí de Centelles, amb objectius culturals, educatius i de cohesió social.

En una primera fase, l'any 2006, es va crear l'Itinerari de la memòria històrica, un recorregut pels indrets que van acollir fets històrics relacionats amb aquell període dels tres municipis. Es tracta de llocs on van succeir diverso fets en aquell període turbulent en el qual el nostre país fou un dels escenaris de l'enfrontament mundial entre la democràcia i les ideologies totalitàries.

A partir d'una metodologia participativa i d'entrevistes a testimonis dels fets i altres persones que els recordaven, es van reunir en un sol itinerari els indrets més emblemàtics relacionats amb la repressió a la reraguarda, el pas dels exèrcits, l'acollida de refugiats, els bombardeigs contra la població civil, etc.

En una segona fase, ja l'any 2008, amb aquest Portal Web, s'ha volgut potenciar la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació per difondre i ampliar els records socialment enregistrats del període republicà, la guerra civil i la primera resistència democràtica. D'aquesta manera, s'assegura la conservació dels testimonis i s'afavoreix la recollida de nous testimonis i possibles llocs de memòria.

Aquesta iniciativa supramunicipal, per tant, és un ambiciós projecte d'accés i construcció col·lectiva de la memòria històrica, un dret de la ciutadania del territori en el context d'una societat local democràtica. Llistat de llocs i fitxes de l'itinerari de la memòria històrica

 

(descarregar fitxa en PDF)

Links relacionats:
Ajuntament de Sant Martí de Centelles www.smarticentelles.org
Ajuntament de Figaró - Montmany www.elfigaro.net
  • Comparteix a
Darrera modificació: 10-03-13  a les  00:13